Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либия: Нямаме нужда от миротворчески сили

Ибрахим Дабаши
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Преходното правителство на Либия отхвърли идеята за разполагането на международни миротворчески сили на територията на Либия. Това съобщи Иън Мартин, който е специален пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) в джамахирията след заседание на Съвета за сигурност на ООН тази сутрин. Той обясни, че организацията е обмисляла разполагането на военни наблюдатели в Либия, но че вече не очаква властите в джамахирията да поискат такива.

Ясно е, че либийците искат да избегнат разполагането на военни от страна на ООН или други страни или организации. Те са сериозно заинтересовани от помощ за полицейските сили, за да започнат да контролират ситуацията с обществената сигурност, каза Иън Мартин.

Той обясни, че ООН обаче не очаква либийските власти да поискат от организацията да им помогне за пълното изграждане на полицейски сили. Най-голямото предизвикателство за ООН ще бъде да помогне за организацията и провеждането на демократични избори в страната, защото в джамахирията няма изборна комисия, изборен апарат, независимо гражданско общество, независими медии или история на политическите партии, допълни Иън Мартин.

Заместник-представителят на Либия в ООН Ибрахим Дабаши заяви за Би Би Си, че ситуацията в Либия е уникален случай и затова либийците нямат нужда от миротворчески сили.

Кризата в Либия е специален случай. Това не е гражданска война, това не е конфликт между две фракции. Става дума за народа, който се защитава от диктаторския режим, обясни Ибрахим Дабаши.

Всъщност не е отказ. Няма нужда от това, допълни Дабаши.

Позицията на ООН стана известна, докато сили на бунтовниците се приближават от изток и запад към родния град на полковник Муамар Кадафи - Сирт, който все още е управляван от хора, лоялни на Кадафи. Бунтовниците дадоха ултиматум до събота на сподвижниците на полковника в Сирт да се предадат. Говорителят на Кадафи - Муса Ибрахим, обаче отхвърли ултиматума.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна