Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милорад Додик се обяви против посредничество на Турция между Белград и Прищина

Снимка: Архив
Лидерът на босненските сърби и президент на местната автономна област Република Сръбска Милорад Додик заяви, че през 90-те години на миналия век Турция винаги е заставала срещу Сърбия и интересите й. Според него Истанбул винаги е фаворизирал местните мюсюлмани - бошняци и е защитавал техните интереси.

Додик заяви, че не вижда специален принос на Турция в подобряването на отношенията между Босна и Херцеговина и Сърбия. Той смята, че подобни твърдения са пропаганда, което цели да засили ролята на Турция в Западните Балкани. Преговорите между Белград и Прищина, които се водят с посредничеството на ЕС, нямат нужда от намесата и на Турция, заяви Додик.

През последните дни турският външен министър Ахмет Давутоглу посети Косово и Босна и Херцеговина, където представи и новата визия на Анкара за Балканите. Той сподели в Сараево, че Сърбия е искала от Турция да посредничи в преговорите с Косово. В лекция в Американския университет в Сараево Давутоглу заяви, че последните 100 години са минали под знака на войните, етническите разделения и кризите. Всички трябва да се запитат дали искат война или нова визия за Балканите, допълни той.


По публикацията работи: Николай Кръстев – кор. на БНР в Белград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна