Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболни легенди "съветват" Матеус как да победим Англия

Димитър Пенев пожела пълен успех на футболните ни национали в мача срещу Англия в петък
Снимка: Архив

 

Треньор №1 на България по футбол за ХХти век Димитър Пенев и единственият български футболист, участник на 4 световни първенства - Добромир Жечев, пожелаха успех на българските футболисти на селекционера Лотар Матеус преди евроквалификацията България - Англия в петък. 

 Димитър Пенев обаче избягна прогнозите за мача в петък, като заяви:

"Вярвам, че мачът ще бъде добър за нас. Пожелавам пълен успех на нашите футболисти."

Коментирайки сегашния състав на националния отбор, Димитър Пенев каза:

"Не виждам кой ще бъде централен нападател. И кой ще вкара гол. Сега повече разчитаме на "крайните външни", които се бъркат с крайните защитници. Нямаме опасна атака. Ако Мартин Петров участва, добре".

Димитър Пенев, който има 90 мача в българския национален отбор и е участник на финалите на три световни първенства - Англия '66, Мексико '70 и ФРГ '74,  направи паралел между своето и сегашното поколение национали:

"Нашите сегашни нападатели са малко по-егоисти от моето време. Ето например как беше някога в националния отбор - аз съм от "ЦСКА", Добромир Жечев е от "Спартак", но няма разминаване в играта. Настройката е една - трябва да
победим. Трябва да защищаваме себе си и родината".

Бившият национален защитник Добромир Жечев разказа спомените си от световното първенство в Чили, когато нашите удържат 0:0:

"Мачът бе слабо посетен - 5 - 6 000 зрители, повечето англичани. Разбира се, българи нямаше. На англичаните им трябваше равен резултат, за да излезат от групата, а ние бяхме претърпяли катастрофална загуба от Унгария с 1:6. Мачът
завърши 0:0, но ние можеше да победим. В 80-та минута Иван Колев центрира, Сашо Костов леко отклони топката с глава, но тя мина на сантиметри край гредата. . . Нашето поколение не се страхуваше, колкото по-силен е съперникът, толкова по-добре".

Жечев, който е известен като един от най-добрите и най-безкомпромисни защитници в историята на българския футбол, коментира мотивацията да играеш с националната фланелка:

"Ако не ти настръхват космите, когато слушаш химна, значи не си за националния отбор!".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени