Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДС се явява на призидентските избори с нова коалиция без ДСБ

Снимка: БГНЕС

Последно обновена: 15:00 часа

СДС отива на президентски избори без партньора си от "Синята коалиция" в лицето на ДСБ. Под името „Съюз на десните партии” партията се коалира с още 6 десни паритии, сред които ОДС, Обединени земеделци, Български демократичен форум.
Партията на Иван Костов "Демократи за силна България" не участва в регистрацията. Крайният срок за подаване на документите в ЦИК за участие в президентските избори изтича в петък. Новото обединение ще подкрепи кандидатурата на Румен Христов за държавен глава. Той беше издигнат от "Синята коалиция", в която са СДС и ДСБ.

Мартин Димитров от СДС определи като неправилно искането на Демократи за силна България участието на десните в президентския вот да бъде в по-тесен формат:

За нас е необяснимо поведението на Иван Костов и ДСБ, които искат да подкрепят без да участват в регистрацията, тъй като поискаха форматът да бъде много по-тесен. Това широко обединение е правилният път, разширяваме Синята коалиция, макар че не всички сме убедени, че това трябва да се прави по този начин. Ние се учудваме защо Иван Костов разделя десницата за пореден път и не спазва това споразумение.

Десният кандидат президент Румен Христов призова ДСБ да се включи е дясното обединение:

Крайният срок за регистрация не е изтекъл, имат време да се присъединят към тази коалиция, за която работим повече от две години.

За разлика от СДС ДСБ ще изпълни споразумението за вътрешните избори на коалицията и няма да се регистрира за президентските избори, нито ще издига свои кандидат за президент, заяви Екатерина Михалова:

Дали ще издигнем кандидат за вицепрезидент зависи от това дали ще има Синя коалиция. Ако до утрешния ден имаме изпълнение на това споразумение всички договорености ще бъдат изпълнени. Ние не можем да се присъединим към тази регистрация. Ние държим на споразумението, подписано от петте партии в Синята коалиция от май тази година. Срокът за регистрация приключва утре и ако до утрешния ден имаме изпълнение на споразумението, ако има промяна в следващите часове, всички договорености ще бъдат изпълнени. Ние не можем да се присъединим към тази регистрация. Във вторник следобед аз имах разговор с г-н Димитров по негова молба, в сряда имаше и с г-н Костов. Тогава разбрахме, че се прави нещо ново. Ние в тази коалиция, в този състав не бихме могли да участваме по много причини.


 

Мартин Димитров: Нямам конфликт с Иван Костов

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени