Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтаназията няма да бъде разрешена в България

Снимка: www.umbalpleven.com

Последно обновена: 15:30 часа

Евтаназията на неизлечимо болни хора няма да бъде разрешена в България. От общо 101 депутати, само 13 гласуваха "за" приемането на внесения от Любен Корнезов законопроект. Той беше отхвърлен с 59 гласа, а 29 депутати се въздържаха. Темата предизвика емоционални изказвания в пленарната зала:

Да, знам че животът е благ, но когато си полезен, а не когато го проклинаш. Пита ли ни някой, когато сме се раждали. Никой не ни пита. Поне да имаме право да избираме кога да си отидем от тази грешна земя.

Д-р Ваньо Шарков обаче каза, че е препоръчал в здравната комисия законът да бъде захвърлен срещу всеки, който е готов да го подкрепи.

Този закон прокарва конкретни неща. Едно от тези конкретни неща е въвеждането на институцията на петимата души, които ще издадат смъртната присъда на един човек и след това трябва да има и палач, който да изпълни тази присъда. В същото време вие предлагате този палач даже да бъде и лекар.

Всички лекари в залата се обявиха против законопроекта, а д-р Хасан Адемов цитира Хипократовата клетва:

Няма да се отказвам от лечение. Даже и тогава, когато не е останала никаква надежда. И няма да прекъсна живота на болния, дори и да съм помолен на извърша това.

Корнезов предлагаше разрешението за прилагане на евтаназията да става само с изричната молба на болния или на неговите близки. Ако искането бъде одобрено, органите на починалия да бъдат дарявани за трансплантация, предвиждаше още отхвърленият законопроект.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна