Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов ще участва в Международната конференция за подкрепа на нова Либия в Париж

Снимка: БГНЕС

България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов на Международната конференция за подкрепа на нова Либия. В Елисейския дворец в Париж, в първите 2 дни на септември, ще заседават около 60 официални делегации. Срещата се организира по инициатива на Франция и ще бъде председателствана от президента Никола Саркози и министър-председателя на Обединено кралство Великобритания Дейвид Камерън. В дискусиите участие ще вземе генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, представители на НАТО, Арабската лига, Африканския съюз, Съюза за средиземно море. Преходният национален съвет ще бъде представен от президента си Мустафа Абдел Джалил и премиера Махмут Джибрил. Поканени са и страни, които не са признали до сега организацията на либийските бунтовници.

В рамките на форума ще бъдат обсъдени възможностите за оказване на подкрепа на Преходния национален съвет на Либия и следвоенните реформи в страната. В навечерието на Конференцията Франция отблокира 1.5 млрд. евро либийски авоари. САЩ също освободи 1,5 милиарда долара.

Конференцията надхвърля формата на Контактната група, която бе създадена с цел координиране на международните усилия за решаване на Либийската криза.


По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна