Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Ако в Либия има нови кръвопролития, ЕС ще застане срещу агресорите

Снимка: БГНЕС

В интервю за "Хоризонт" еврокомисарят Кристалина Георгиева предупреди, че ЕС се опасява от отмъщение и саморазправа с близките до режима на Муамар Кадафи в Либия. Това е най-голямата тревога на Европа, от хуманитарна гледна точка, защото ще означава връщане назад, допълни Георгиева:

Ако в Либия се тръгне към нови кръвопролития, Европейският Съюз ще застане срещу тези, които проливат невинна кръв и не зачитат закона - по същия начин, по който застана срещу Кадафи.

Европейските хуманитарни представители в Триполи засега работят добре с преходните власти и получават съдействие от тях, съобщи българският еврокомисар. Евросъюза ще продължи да помага на Либия да се раздели с миналото и да върви напред, но доверието му към новата власт в страната няма да е безрезервно, уточни Георгиева.

Същевременно мисия на Европейския съюз пристигна в Триполи, за да оцени от каква помощ се нуждае Либия за възстановяването си. В нея участват четирима висши служители и дипломати от общността, сред които директорът на отдела на Европейската дипломатическа служба за реакции при кризи Агостино Миодзо. Задачата им е да се запознаят и със състоянието на сигурността, както и да установят политически контакти.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна