Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжир е готов за признае Преходния национален съвет в Либия

Мурад Меделси
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Алжир обяви, че е готов да признае Преходния национален съвет в Либия, ако той създаде администрация с представители на всички либийски региони. Това съобщи външният министър на Алжир Мурад Меделси за радио "Европа 1".

Министърът обясни, че съветът вече е обещал да състави "правителство с представители от всички региони" и "когато направи това, ние ще го признаем".

Алжир, който е съседна на Либия държава, разгневи Преходния национален съвет в събота, когато позволи на една от съпругите на полковник Муамар Кадафи и някои от децата и внуците му да пресекат границата и да потърсят убежище от преследването, на което е обект Кадафи. Това подхрани подозренията, че Алжир може да подкрепи опит на полковника да си върне властта в Либия и да му даде убежище.

Меделси обаче отхвърли тези твърдения и добави, че е говорил по телефона с Махмуд Джибрил, премиер в преходния съвет, и планира да разговаря в Париж и с председателя и лидер на съвета Мустафа Абдел Джалил.

Хипотезата, че господин Кадафи може да дойде и да почука на нашата врата никога не е била обмисляна, заявил Меделси по радио "Европа 1" няколко часа преди да се включи в голяма конференция в Париж, която Франция нарече "Приятели на Либия".

Франция, която мобилизира международна подкрепа за Преходния национален съвет, изрази задоволство, че Алжир ще участва в разговорите на конференцията. Френският външен министър Ален Жупе обаче каза, че отношението на страната по време на конфликта в Либия е било "двусмислено".
По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна