Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден за регистрация в президентските избори

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 09:15 ч.

Днес е последният ден за регистрация в президентските избори. Часове преди изтичането на крайния срок все още не е ясно дали "Синята коалиция" ще остане единна на изборите. В коалицията се стигна до разрив, след като СДС поиска регистрация заедно със Стефан Софиянски, който кандидатства за кмет на столицата срещу претендента на "тъмно сините" Прошко Прошков. От ДСБ отказаха да се присъединят към новото обединение, наречено "Съюз на десните сили", но увериха, че няма да издигат свой кандидат за държавен глава. Общият кандидат на сините Румен Христов заяви, че още има време Иван Костов и партньорите му да променят решението си:

Крайният срок за регистрация не е изтекъл. Има време да се присъединят към тази коалиция, за която работим повече от 2 години.

В създалата се ситуация "Синята коалиция" едва ли ще пребъде, коментира пред "Хоризонт" Методи Андреев, член на Националния съвет на СДС. Утопия е, че всички десни партии могат да се обединят, смята той. Скандалите в "Синята коалиция" по-скоро могат да доведат до отлив на гласове към ГЕРБ, прогнозира Андреев. 

Ако търсят истинско дясно обединение, което действително ще свърши работа, ГЕРБ не може да бъде изключена от тази сметка. Само че в момента ГЕРБ е лидер на кампанията. С тези си постъпки СДС и въобще т. нар. десни партийки от миналото само работят за по-големия успех на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ. Ако хората, които предложат ГЕРБ, пасват на разбирането на десния избирател за кандидатпрезидентската двойка, ще има преливане на гласове към ГЕРБ, което е нормално.

Мартин Димитров: Нямам конфликт с Иван Костов

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени