Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 15 млрд. долара либийски авоари ще бъдат размразени

Снимка: БГНЕС

Участниците в проведената снощи в Париж конференция за нова Либия подкрепиха единодушно освобождаването на замразените либийски банкови авоари. Те потвърдиха, че действията на НАТО ще продължат колкото е необходимо.

15 млрд. долара от замразените авоари на Либия ще бъдат незабавно освободени за първите действия на новите либийски власти за възстановяването на страната. Това съобщи френският президент Никола Саркози на пресконференция след международния форум. Всички са ангажирахме да отблокираме парите на вчерашна Либия, за да финансираме развитието на днешна Либия, каза той. Френският президент призова периодът на преход към демократична и правова държава да бъде в духа на помирение и прошка. Кадафи трябва да бъде заловен. Действията на НАТО в Либия ще продължат, докато той представлява заплаха за населението, обяви Саркози. Той уточни, че либийците ще решат сами дали Кадафи да бъде съден в Либия или пред международен трибунал. Представителите на Преходния национален съвет обявиха пътната карта за възстановяване на Либия с тежката задача за сформиране на нов кабинет до 18 месеца, учредително народно събрание, референдум за конституция и изграждане на демократична и ефикасна полиция.

Въпреки че Русия и Китай се включиха в разговорите, руските издания определиха форума като европейска среща за подялба на либийските енергийни ресурси.
По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна