Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции след зрелищна евакуация на ромски лагер край Париж

Снимка: БГНЕС
Остри реакции предизвика акция на френската полиция, евакуирала незаконен ромски лагер край Париж. Силите на реда натоварили принудително хората в градски трамваи.

Гневът на политици и правозащитници не затихна след зрелищната евакуация на незаконен ромски лагер в град Сен Дени край Париж. В сряда около 150 румънски и български роми бяха натоварени принудително в претъпкани с редовни пътници трамваи на линия от градския транспорт, за да бъдат отведени от определени от полицията градове. По-късно транспортна компания е предоставила цяла трамвайна мотриса, която била съпровождана от полицейски коли.

Наемането на обществено превозно средство е възмутителен прецедент, смятат политиците. Според френските социалисти реквизицията на трамвая навява тъжни спомени. От префектурата на Сен Дени отрече да е реквизирала трамвая.

Вицепрезидентът на центристката партия изказа мнение, че политиката на стигматизация води до недопустими практики.

Правозащитници са загрижени за състоянието на евакуираните семейства.

Разтурването на ромски лагери е честа гледка след подетата миналата година кампания, обявена от френския президент Никола Саркози, която предизвика реакциите на Европейската комисия.
По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна