Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън: Свалянето на Кадафи е либийски триумф

Дейвид Камерън на конференцията "Приятели на Либия" в Париж
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британските военни части трябва да се гордеят от това, което са постигнали в Либия, а САЩ гледа на Великобритания като на своя най-силен и най-верен съюзник. Това заяви за Радио 4 на Би Би Си британският премиер Дейвид Камерън след конференцията в Париж "Приятели на Либия", на която беше решено да бъдат размразени 15 милиарда долара либийски активи.

По думите на Камерън е имало много критици на операцията в Либия, но американците са много впечатление от това, което са постигнали британските и европейските сили. Премиерът подчерта, че е имало "морален императив да бъде спряно клане" в Либия и намесата е била правилното решение. Той добави, че полковник Муамар Кадафи е "чудовище".

Камерън каза, че операцията на НАТО е била оправдана и че западните страни са си научили урока след Ирак и този път не е имало чуждестранни сили на територията на Либия. Той беше категоричен, че свалянето на Кадафи е заслуга на самите либийци.

Честно казано това е либийски триумф. Това е либийският народ, който се отърва от диктатор. И те понесоха ужасяващи човешки жертви заради някои много смели действия в Зауия, Мисрата, Триполи и на други места, каза Камерън.

Според него това е и една от причините за бързото възстановяване на столицата Триполи.

Мисля, че една от причините, заради които Триполи се привежда в сравнително добър ред, разбира се ще има трудни дни, е, защото нямаше чуждестранна сила, която свали режима на Кадафи. Либийците го направиха сами. Това не им беше причинено, те го направиха и сега бързо се възстановяват, смята Дейвид Камерън.

По-рано по време на конференцията в Париж, която Камерън председателстваше заедно с френския президент Никола Саркози, британският премиер каза, че в Либия са били извършени ужасни престъпления, а извършителите трябва да понесат последствията от действията си.

Свободата в Триполи разкрива доказателства за неописуеми престъпления - застреляни невъоръжени хора, хора, които са горени, измъчвани. Мислите ни трябва да бъдат заедно с всички, които страдат. Нека сме ясни - тези престъпления трябва да бъдат разследвани, а виновните изправени пред правосъдието, каза Камерън на конференцията "Приятели на Либия" в Париж.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна