Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в Либия ще се проведат в началото на 2013 г.

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 13:02 ч.

Съвет, натоварен със задачата да направи проект за конституция на Либия, ще бъде избран до осем месеца, а президентски и парламентарни избори ще се проведат в страната в началото на 2013 г. Това заяви за Радио Би Би Си Гума ал-Гамати, представител на Преходния национален съвет във Великобритания.

Очертали сме ясен план, период на преход от около 20 месеца, обяснил ал-Гамати.

По думите му процесът на преход вече е тече и Преходният национален съвет ще се премести в Триполи в рамките на следващите няколко дни. През първите осем месеца съветът ще ръководи Либия. В края на този период съвет от около 200 души се очаква да бъде пряко избран от населението.

Този съвет... ще поеме управлението и ще надзирава създаването на демократична конституцуя, която ще бъде обсъдена и после подложена на референдум, допълнил той.

Около година след избирането на новия съвет ще се проведат парламентарни и президентски избори. Така че имаме осем месеца и година, които ще ни отведат до окончателни избори с вотове за парламент и президент, казал ал-Гамати.

И тогава да се надяваме, че в края на около 20 месеца либийският народ ще е избрал лидерите, които иска да управляват неговата страна, заявил той в заключение.

Междувременно новата власт в Либия призова бойците, които не са от Триполи, да напуснат столицата и да се приберат по домовете си. Това е заявил за Франс прес вътрешният министър от преходната власт Ахмед Дарад.

Триполи е свободен и всички би трябвало да напуснат този град и да се върнат по градове си, казал Дарад.

По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна