Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разполагат радар за ранно предупреждение в Турция

Последно обновена: 18:50 часа

Радар за ранно предупреждение ще бъде разположен в Турция в рамките на противоракетната система на НАТО. Властите все още не казват къде точно, но се смята, че радарът ще бъде изграден в Югоизточна Турция, така че да има възможност да покрие територия с радиус от няколко хиляди километра на изток. Не е ясно и кога ще бъде разположен радарът.

Радарът ще заработи до края на 2011 г., обяви днес говорител на Пентагона Дейвид Лапан. Той обясни, че радарът в Турция трябва да заработи до
края на годината и че ще бъде свързан с противоракетната система на корабите, действащи в Средиземно море.

Решението за единна противоракетна система беше прието на срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. Тогава България заявява, че иска да бъде покрита от ракетен щит, независимо дали на нейна територия има елементи от него.

България е удовлетворена от постигнатото споразумение между правителствата на САЩ и Турция за разполагане на турска територия на елементи от системата за противоракетна отбрана. Това се казва в съвместно изявление на министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов.

Както нееднократно съм заявявал, нашият приоритет е цялата територия на България да е защитена от евентуална ракетна атака. Удовлетворени сме, че с решението за инсталиране на радарна установка в Турция този въпрос се решава практически, подчертава министърът на външните работи Николай Младенов.

Той отбелязва, че изграждането на ПРО е стратегически проект за колективно посрещане на един от най-сериозните рискове за сигурността през 21 век.


 

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна