Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще подкрепи съдебните инициативи на пострадалите при рейда на Мави Мармара

Снимка: Архив

Турция ще окаже подкрепа на съдебни инициативи, които ще бъдат предприети от пострадали и други чужденци при рейда на Мави Мармара. Между участниците в хуманитарния рейд бяха и двама български журналисти.

Турция експулсира от страната посланика на държавата Израел. Анкара ще понижи нивото на дипломатическото си представителство в Тел Авив до втори секретар. Това заяви турският външен министър Ахмед Давутоглу.

Действията са в отговор на отказа на Тел Авив да поднесе извинение на турската страна заради нападението на израелските командоси над кораба Мави Мармара през месец май м.г.,при който бяха убити 9-ма турски граждани, както и във връзка с доклада на ООН за израелския щурм, който предварително бе публикуван във вестник "Ню йорк Таймс".

Според заключенията в доклада Израел приема с резерви твърденията, че действията им са били крайни, но категорично отказва да се извини.
Турският президент Абдуллах Гюл реагира, като заяви, че „докладът е невалиден и няма никаква стойност за Турция”.

Освен експулсирането на посланика, което фактически означава скъсване на отношенията, Турция ще приложи още пет санкции срещу Израел. Най-важната от които е замразяване на военните договори с тази страна.

Освен това Турция не признава законността на блокадата на ивицата Газа и ще предприеме всякакви инициативи за проучването на нейната легитимност.


 

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна