Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерна апаратура в Пловдив ще помага на 140 онкоболни дневно

Снимка: Архив

Общо 140 онкоболни пациенти дневно ще могат да се лекуват в пловдивската университетска болница "Свети Георги". В клиниката по лъчева терапия беше  открит предсрочно вторият линеен ускорител на здравното заведение. Изпълнителният директор на болницата доц. Карен Джамбазов припомни, че за закупуването на апарата държавата е отпуснала 1,7 млн. лв. Останалите над 2 млн. лв. са осигурени от лечебното заведение. Болницата е извършила и ремонтни дейности и преустройство на помещението, където се помещава новият уред. Те са на стойност 280 000 лв. Това е поредна стъпка в политиката на правителството за осигуряване на качествено лечение, подчерта министърът на здравеопазването Стефан Константинов:

Преди малко повече от половин година знаете какви неща се говореха: как хората ще чакат, няма да бъдат обслужвани. Сега с този капацитет от 140 души на ден мисля, че няма да има онкоболен, който да не може да получи качествена диагностика и лечение.

Министър Константинов съобщи, че Пловдивската университетска болница ще получи и ново флуидно легло за лечение на изгаряния. За него от бюджета са отпуснати 160 000 лева, подчерта от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Това, което сме поели като ангажимент, много по-стриктно, отколко някои си мислят, отмятаме всяко едно обещание и задължение. И не случайно с мен е почти винаги министър Дянков, защото след това пише в тефтера. Това, което сме обещали – 160 000 лева, те трябва да бъдат дадени.

По публикацията работи: Кремена Данева – кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна