Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните избори през 2007 - най-непрозрачни

По наблюдения на организацията "Прозрачност без граници" местните избори през 2007 г. са били най-непрозрачните, а президентските през 2006-а - най-прозрачните. Организацията наблюдава хода на изборния процес от 2005 г. насам, като сравнява показателите за прозрачност с европейските стандарти.

Стандартният индекс за прозрачност е петица, обясни Катя Христова от Асоциацията на предишния президентски вот у нас той е бил 3.9, а на местния през 2007 година - под 2.

Прозрачността се измерва чрез общественото усещане за честност на изборите и чрез проверка на отчетността пред публичните институции. Само една трета от участниците във вота през 2007 година са подали декларации за финансовата си кампания в Сметната палата. Сред забравените да го направят в почти пълен процент са били инициативните комитети.

"Трансперънси интернешънъл" ще наблюдава президентските избори през 2011 година и даже кани всички участници в тях на 26 септември да подпишат споразумение, за да бъдат допуснати техни представители да правят он-лайн контрол върху фондонабирането на кампаниите.

30 неправителствени организации, обучени от "Прозрачност без граници", ще наблюдават прозрачността и честността на местния вот, каза още Катя Христова.

Сигнали за изборни нарушения ще може да бъдат подавани на телефона на организацията за правни консултации на пострадалите от корупция. Той е 0800-11-224 и вече очаква изборните сигнали.

По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна