Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор на Трибунала в Хага e на посещение в Белград

Главният прокурор на трибунала в Хага Серж Брамерц пристигна в Белград.
Това е първото посещение на Брамерц, след като Сърбия арестува и предаде на Международния трибунал последните двама бегълци, обвинени за военни престъпления - Ратко Младич и Горан Хаджич.

Брамерц ще разговаря със сръбските власти за двата ареста и за сътрудничеството на Белград с трибунала в Хага.

Посещението на Брамерц в Белград идва само няколко дни след като Трибуналът в Хага осъди на 27 години затвор бившия началник на ГЩ на югославската армия Момчило Перишич за подпомагането на частите на армията на босненската република Сръбска в клането в Сребреница. Той бе осъден и за оказаната от югославската армия логистична подкрепа при обсадата на босненската столица Сараево по време на гражданския конфликт.

В Сърбия се чуват многобройни коментари и критични изявления по повод присъдата на ген. Перишич. Тя се възприема като неприятелски знак за събитията в постюгославското пространство през 90-те години.

Ратко Младич, който като бивш военен лидер на босненските сърби, е ръководил операцията по унищожаването на близо 8000 мюсюлмани от анклава Сребереница през 1995 година, бе арестуван на 26 май 2011 г. край гр. Зренянин.

Горан Хаджич бе арестуван на 20 юли във Фрушка гора. Международното правосъдие го смята за отговорен за обсадата на хърватския град Вуковар и избиването на стотици мирни граждани след превземането на града в началото на започналия разпад на бивша СФР Югославия в началото на 90-те години на ХХ век.
По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени