Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под въпрос е отпътуването на още 600 клиенти на "Алма тур"

Снимка: БГНЕС

60 руски туристи остават блокирани в хотели по Южното Черноморие. Посетителите са настанени в хотели в Бургас и курортен комплекс „Слънчев бряг”. До момента няма планиран полет до Санкт Петербург, с който те да бъдат превозени. От „Алма тур” очакват руски туроператори да решат проблема. По данни на „България еър” близо 30 руски туристи са платили с лични средства самолетните билети, за да се върнат в родината си. У нас има още 600 клиенти на "Алма тур", които в момента са на почивка, и чието отпътуване също е под въпрос, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той уточни, че е възможно "България ер" да осъществи обратните полети, а разходите да се компенсират:

Първото нещо, което трябва да е кристално ясно и беше заявено и на двете компании, че тяхното поведение е изключително безотговорно. На всичкото отгоре не личи през последните два дена да се случва нещо. Ние смятаме, че европейският регламент изисква пътниците да бъдат върнати до там, от където са излетели, независимо кой какви ангажименти е спазил или не, финансови по пътя. Това е задължение на авиокомпанията. Парите следва да бъдат компенсирани от застраховките за професионална отговорност, които всички тези туристи имат.

Министърът на транспорта Ивайло Московски не отхвърли вероятността да бъдат отнети лицензите на авиокомпания "България Ер” и на туроператора "Алма Тур".

Прокуратурата също прави проверка по случая.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени