Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският Парламент поиска обща брегова охрана срещу незаконния риболов в Черно море

Снимка: БГНЕС
Европейският Парламент поиска обща брегова охрана срещу незаконния риболов в Черно море. Евродепутатите приеха с голямо мнозинство доклада на българския представител Илияна Йотова. Документът предвижда всички черноморски страни да се ангажират с мерки за опазване на екосистемата и рибните запаси.
Руската преса го окачестви като опит на ЕС да разшири влиянието си в Черно море.

От 6-те черноморски страни само България и Румъния са в Европейския Съюз и спазват строгите му екологични правила и риболовни квоти с цел съхраняване на рибните запаси. Заради слабото сътрудничество с останалите има опасност Черно море да се превърне в мъртво море, предупреди Йотова. Докладът й предвижда не само България и Румъния, но и Русия, Турция, Украйна и Грузия да подкрепят и приложат обща риболовна политика.

Вестник „Комерсант” пише, че Русия е подразнена от този документ, защото вижда в него разширяване на влиянието на Брюксел в черноморския регион за сметка на Моксва. Отговорът на Йотова е, че докладът е изготвен след консултации с научните среди от Русия и останалите държави, и отчита интересите на всички. Според Йотова този доклад ще даде шанс Черно море да заеме полагащото му се място в европейската политика и да получи повече финансиране от европейския фонд за рибарство.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна