Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов няма да замени Лечков, докато не се изясни ситуацията

Снимка: БТА

Последно обновяване:   17:51 ч.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да замени кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Йордан Лечков заради спряното финансиране на европроекти, докато не се докаже има ли злоупотреби:

За Сливен преди месец и половина Томислав Дончев, Плевнелиев беше министър, Лили Павлова, дойдоха 4-5 министри и заместник-министри при мен, информираха ме, че проблемът там си стои, в Сливен. Лично се разпоредих, за да не носят те никаква отговорност, да бъдат спрени парите и от бюджета да не бъдат плащани включително, докато не се изясни цялата ситуация в Сливен. Това е разликата между нас и предишното правителство. Ако те бяха постъпили така с "Батко и Братко", когато им дадоха сигнал, нямаше да спрат след това всички пари по съответните проекти. Европейската комисия приветства това наше решение, че не чакаме да ни се казва, а сами сме си спрели проект, който тепърва ще го оценяват. Спрян е проекта, възложил съм проверка, прокуратурата включително се занимава, така че нека си свършат работата.

След настояване на Европейската комисия българските власти спряха изпълнението на всички европроекти за строителство на община Сливен на обща стойност около 60 млн. лв. Причината са допуснати нередности при избора на изпълнителите.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че случаят със спрените европейски пари не е нещо извънредно. Павлова припомни, че при сигнали за нередности се прекратяват всички плащания по проекти на дадена община.

Има много общини, това е нормален процес, за които ние регулярно получаваме сигнали за нередности и сигнали за измами. Това не е прецедент. На много други общини имаме спрени проекти. Просто тук в случая е по-голям мащаба, тъй като по две оперативни програми са спрени средствата на община Сливен и това е, защото всъщност община Сливен използва една процедура по ЗОП, която е за избор на изпълнители по рамково споразумение, които да изпълняват проекти по всички оперативни програми. Това доведе мащаба да е голям. А иначе това е нормален процес и не е нещо извънредно.

Не е постъпвало директно искане от ЕК за спиране или прекратяване на проекти на община Сливен. Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той отказа да назове източниците на сигналите за злоупотреби, които накараха българските власти да замразят финансирането на строежи за над 60 милиона лева. Дончев заяви, че партията му няма право на емоции от политически или личностен характер, само защото Лечков е кандидат на ГЕРБ за местните избори. Според министъра, всички варианти за европроектите на общината ще зависят от разследването на сигналите за злоупотреби. Проектите могат да бъдат спрени, предоговорени или размразени, разкри той.

По публикацията работи: Таня Милушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени