Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП поиска оставките на министър Трайков и на неговия заместник Иво Маринов

Снимка: Архив
БСП поиска оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайко Траков и на неговия заместник Иво Маринов. Повод за искането на социалистите е скандала с непревозените чуждестранни туристи от българското Черноморие. Това обяви депутатът от БСП Петър Димитров след среща в парламента с директора на Института за анализи и оценки в туризма.

Цялата политическа отговорност се носи и трябва да бъде поета от министър Трайчо Трайков. Той е човекът, който е назначил Мария Михалева - регионалния мениджър на „Алма тур”. Смятаме, че незабавно трябва да бъде сменен заместник-министъра Иво Маринов.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов заяви, че Маринов проявява пълно неразбиране на проблема и начините на прилагане у нас на Европейското законодателство. Съгласно европейската директива правителството трябва да изисква от организатора на туристическото пътуване достатъчна гаранция, за да защити икономическите интереси на потребителите и да ги върне в страната им, уточни той:

България е приела това, да бъде застраховка, което означава, че Комисията за защита на потребителя би следвало в срок от 24 часа да уведоми устно застрахователя и не по-късно от 3 дни – писмено; ... да сработи тази застраховка, ако това е гаранцията, която българското правителство е приело, че е достатъчна, и да започне извозването на всички засегнати в конфликта чуждестранни потребители. Това не е сторено

Депутатът Румен Петков заяви, че кризата с руските туристи говори за неспособност на българските власти да се справят със ситуацията. Той припомни за директива на ЕС от 1990 г., която урежда този проблем. В променения закон за туризма от 2004-та също има варианти за уреждане на отговорността на туроператора, уточни Петков.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна