Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Великобритания подкрепиха изграждането на демократична Либия

(отляво надясно) Никола Саркози, Мустафа Абдел Джалил, Махмуд Джибрил, Дейвид Камерън на пресконференцията в Триполи
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Никола Саркози приветстваха смелостта на либийския народ и обещаха да подкрепят Преходния национален съвет за изграждането на мирна и демократична либийска държава. Двамата са в Либия за първи път след свалянето на режима на полковник Муамар Кадафи.

В Триполи Камерън и Саркози се срещнала с либийски лидери от Преходния национален съвет и посетиха болница с пострадали при сблъсъците в страната. По-късно двамата ще отлетят за Бенгази.

На пресконференция в Триполи Дейвид Камерън припомни, че борбата с Кадафи още не е приключила и призова поддръжниците му да се откажат от бойните действия. Операцията на НАТО в Либия ще продължи, докато не бъдат победени и последните лоялни на Кадафи войници, каза още той.

Това не е приключено. Все още има части на Либия, които са под контрола на Кадафи. Кадафи още е на свобода, коментира Дейвид Камерън.

Британският премиер обеща Великобритания да помогне на съвета при обезвреждането на оръжия като мини и противовъздушни ракети и подчерта, че свалянето на Кадафи е било осъществено от либийския народ.

Това беше вашата революция. Не нашата революция, а на тези смели хора в Мисурата, Бенгази, Брега, Злитан Триполи, планините Нафуза, които бяха изключително храбри при премахването на диктаторския режим на Кадафи, каза Камерън.

Френският президент Саркози призова либийците да се въздържат от "отмъщение и обратен удар", да запазят единството на страната и да търсят помирение.

Демокрация, мир и сдобряване, заяви Саркози на въпрос как вижда бъдещето на Либия.

Председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил благодари на двамата лидери за това, че са заели "смели позиции" по време на бунта в Либия. Джалил посочи, че Камерън и Саркози са демонстрирали икономическа и военна подкрепа, която е помогнала на бунтовниците да създадат държава.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна