Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Холандия има вътрешнополитически проблем

Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни намеренията на Холандия да наложи вето на присъединяването на България и Румъния в Шенген с вътрешнополитическия проблем на Холандия.

При посещението си в Сърбия Цветанов отбеляза, че коалиционното правителство в Холандия има изрично упомената клауза точно за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство:

На последния съвет беше много ясно отчетено, че България и Румъния са покрили всички критерии и са минали успешно всички мисии във всички проверки, които бяха необходими на експертно ниво. Оттук нататък няма как да влияем да политическите решения или можем да влияем по определена степен, но за мен това, което беше важно и което изпълниха и България и Румъния е, че покрихме критериите към март 2011-та година и всъщност членството ни в Шенген вече е проблем на политическо решение, но не е проблем относно критерии, заложени в Шенгенската конвенция.

Холандският министър по имиграцията Герд Леерс заяви пред парламента, че Холандия ще "работи срещу" решение на ЕС за приемането на Румъния и България в Шенгенското безвизово пространство. Европейската комисия ще обсъди въпроса следващата седмица и Холандия ще използва правото си на вето, ако се постигне съгласие България и Румъния да бъдат приети, заяви Леерс. Той изтъкна най-вече безпокойството си, че нито една от двете страни не прави достатъчно в борбата с корупцията, факт, който беше потвърден и в доклада на Европейската комисия през лятото.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени