Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: Холандия игнорира факта, че България покрива изискванията

Снимка: Мария Пеева

Обновена в   15:30 ч.

Решението на Холандия игнорира факта, че България е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Това обяви министърът на външните работи Николай Младенов. Той коментира, че решението вероятно е свързано с вътрешнополитическите различия, които съществуват в управляващата коалиция в Холандия. Според дипломата последните седмици сме станали свидетели на политика на отказ от диалог от страна на Холандия. 

Българските граждани не са граждани втора ръка в Европа. Нито членството на България в Европейския съюз е членство втора ръка. Подобен тип поведение не създава добър прецедент, напротив. Нарушава практиката, която през последните години се създава в Европейския съюз. Именно затова България ще продължи да работи през следващите седмици за намиране на такъв консенсус, което да отговаря както на интересите на нашата страна, така, разбира се, да отчита и интересите на холандското правителство и всички, които искат да участват в този диалог.

Най-важното, което се очаква, е заседанието на вътрешните министри на 22 септември, заяви Младенов. Той очаква да бъде отбелязано, че сме покрили всички критерии за членството ни в Шенген:

Ако на 22-ри се вземе разумно решение, което отговаря на интересите на всички в Европа, най-вече отговаря на интересите на българските граждани, ние ще подкрепим и реформата на шенгенското законодателство в Европейския съюз. Ако обаче такова решение на 22-ри не се вземе, ще трябва да обсъдим много внимателно цялата си политика оттук нататък по отношение на подкрепата, която даваме за реформата на европейското законодателство за Шенген. Защото в крайна сметка правилата се пишат за това да се спазват.

По публикацията работи: Лиляна Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна