Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният парк "Централен Балкан" чества 20-годишнина

Снимка: Архив

В местността Костина край тетевенското село Рибарица беше отбелязана 20-годишнината от създаването на националния парк "Централен Балкан". На тържествената церемония присъства и минстърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя даде висока оценка за работата на дирекцията на парка и за свършеното през годините. Министърът пожела на "Централен Балкан" да се отваря за все повече посетители.

Паркът е признат за еталон в Европа за добро управление и е място за обмяна на опит, заяви директорът на парковата дирекция Нела Рачевиц. "Централен Балкан" е част от Националната екологична мрежа с принос на страната ни в структурите на европейските природозащитни общности. В парка има над 470 километра туристически маршрути. Непрекъснато се обучават хора, които помагат на посетителите по-добре да се запознаят с богатствата му. Подобрява се и работата с местните общности - общини, туристически дружества, неправителствени организации.

Паркът е създаден със заповед на министъра на околната среда от 31 октомври 1991 г. създаден е като Народен парк. Законът за защитените територии от 1998 г. определя "Централен Балкан" като парк с национално значение. На 15 октомври 1999 г той е прекатегоризиран и става един от трите български национални парка, което съответства на Категория II защитени територии на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN).

По публикацията работи: Стела Бочева - кор. на БНР в Ловеч

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна