Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздушни атаки са убили над 2000 души в Сирт, твърди говорителят на Кадафи

Муса Ибрахим
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 17:39 ч.

Военновъздушни атаки на НАТО в град Сирт през нощта срещу събота са поразили жилищна сграда и хотел и са причинилите смъртта на 354 души. Това е заявил за Ройтерс Муса Ибрахим, говорител на полковник Муамар Кадафи.

Твърдението на Ибрахим все още не е потвърдено от друг източник, защото комуникационните връзки със Сирт, който е родният град на Кадафи, са почти напълно прекъснати след превземането на столицата Триполи от бунтовниците. Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО, също все още не е коментирала изказването на говорителя.

НАТО нападна град Сирт миналата нощ с над 30 ракети, които бяха насочени срещу основния хотел в града и сградата Тамин, която се състои от 90 жилищни апартамента. Резултатът е над 354 убити и 89 все още изчезнали, както и почти 700 ранени за една нощ, заявил Ибрахим в телефонен разговор за бюрото на Ройтерс в Тунис.

Говорителят казал още, че за последните 17 дни над 2000 жители на Сирт са загинали при военновъздушни атаки на НАТО.

По думите на Ибрахим Кадафи е в Либия, уверен е, че ще победи силите на Преходния национален съвет и лично ръководи бойците, които все още са лоялни на стария режим. Освен това войниците на Кадафи разполагали с достатъчно оръжия, за да продължат съпротивата месеци наред.

Той ръководи всички аспекти на тази борба. Говори с хората, съветва ги, обсъжда с тях, грижи се за всички въпроси на съпротивата, обяснил Муса Ибрахим.

В Бани Уалид силите, лоялни на полковник Муамар Кадафи, са изстреляли ракети и са отнели живота на няколко бойци на новия режим в Либия. Това е станало по време на ожесточена контраатака в града, съобщил кореспондент на Франс прес. Градът е един от малкото останали бастиони на Кадафи.

Линейки са превозвали починалите и ранените бойци, докато експлозии и стрелба са се чували около Бани Уалид след атака на позициите на войниците на Преходния национален съвет на няколко километра от центъра на града.

По публикацията работи: Ройтерс / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна