Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция спуска с парашути хуманитарна помощ в Либия

Турция изпрати 22 тона хуманитарна помощ за Либия. Два военни самолета на турската армия бяха натоварени с храни и медикаменти от първа необходимост на стойност около 200 хиляди турски лири и бяха изпратени от военното летище Етимесгут в Анкара специално за либийския град Бани Уалид.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е бил информиран по време на посещението му в Триполи в петък, че около 10 хиляди души в този град са в бедствено положение и спешно се нуждаят от храна и медикаменти.

По нареждане на Ердоган са били задействани турският генерален щаб, външното министерство и турският Червен полумесец за спешно изпращане на помощта.

Бани Уалид е една от последните крепости на поддръжниците на отстранения от власт лидер Муамар Кадафи. Намира се в района на стратегическия град Мисрата. Пакетите с хуманитарна помощ са спускани от въздуха, тъй като в града няма летище.

Досега Анкара е изпратила над 2 хиляди тона хуманитарна помощ за близо 10 млн турски лири и 200 млн долара парична помощ за Преходния национален съвет на Либия.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна