Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойците на Кадафи в нова контраатака в Бани Уалид

На няколко километра от Сирт войници на ПНС превозват ранен войник, за да получи медицинска помощ
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Бойците, лоялни на сваления либийски лидер полковник Муамар Кадафи, са започнали нова контраатака в Бани Уалид срещу силите на новия режим в Либия, предаде Би Би Си. Войниците на Преходния национален съвет (ПНС) опитаха да превземат града, който е на около 140 километра от столицата Триполи, в петък, но бяха принудени да се оттеглят. Оттогава боевете в Бани Уалид не са спирали, а в неделя сутринта верните на Кадафи бойци са обстрелвали със снаряди позициите на новата власт в покрайнините на града.

Говорителят на Преходния национален съвет Ахмед Бани обяви, че са успели да превземат летището и голяма въздушна база в Бани Уалид, но един от бойците в града - Абдул Рауф ал-Мансури, заяви за Франс прес, че всъщност не контролират повече от 5 процента от него.

В другия бастион на силите на полковника - крайбрежния град Сирт, войниците на съвета също напредват бавно. По данни на военния съвет в Мисурата 24 бойци на новия режим са били убити при битките в родния град на Кадафи в събота, а 54 са били ранени.

Учител - Нури Абу Бакр, бягащ от Сирт, съобщил за Асошиейтед прес, че ситуацията в града бързо се влошава. Вече няма електричество и лекарства, а хранителните запаси са почти изчерпани.

В същото време в Бенгази членовете на Преходния национален съвет заседават, за да изберат нов кабинет. Резултати от заседанието може да се очакват още днес, съобщи Франс прес.
По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна