Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строс-Кан няма да участва в президентските избори във Франция догодина

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Доминик Строс-Кан няма да бъде кандидат на президентските избори във Франция през 2012 г. Бившият директор на МВФ заяви това в първото си интервю след завръщането си от Ню Йорк.

Пропуснах срещата си с французите, каза Доминик Строс-Кан в интервюто си пред телевизионния канал ТФ1 - първото му изявление пред медиите след скандала в Ню Йорк, който преряза амбициите му за президентския пост на Франция догодина. Бившият директор на Международния валутен фонд определи като "морална грешка" инцидента с нюйоркската камериерка Нафисату Диало. Без да дава подробности, той увери, че не е упражнявал насилие, но призна за "неуместната си връзка" с обвинителката.

Строс-Кан не изключи вероятността да е станал жертва на заговор. Той нарече "клеветническа" и жалбата за опит за изнасилване на френската журналистка Тристан Банон, дни след като призна пред следствието за опит за флирт с нея.

Освен разкаяние, Доминик Строс-Кан изложи и икономическата си визия за Европа. Той подчерта, че гръцкият дълг трябва на всяка цена да бъде намален с всички средства с изключение на рецесията.

Дългоочакваното интервю на Строс-Кан, привлякло снощи 13 милиона зрители, предизвика противоречиви политически реакции - "жалко и тъжно" според секретаря на управляващата дясна партия Жан-Франсоа Копе, "необходимо" според говорителя на социалистите Бьоноа Амон, "без спонтанност и убедителност" според лидерката на Националния фронт Марин льо Пен.

По публикацията работи: Юлия Талева – кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени