Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митническите инспектори ще разследват валутни и данъчни престъпления

Снимка: Архив

Митническите инспектори ще могат да правят разследване и на валутни престъпления, както и на престъпления срещу данъчната система. Това реши на първо четене Народното събрание с промени в Закона за митниците.

Митническите инспектори ще могат да разследват престъпления, свързани с нарушения на специалния режим, под който са поставени акцизните стоки, като търговията и държането на акцизни стоки без бандерол, укриването и неплащането на данъчни задължения в големи размери и неправомерното получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет. С предложения законопроект правителството гласува недоверие към МВР относно капацитета му да разследва митнически нарушения. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Михаил Миков:

Къде отива икономическа полиция, абсурдно е митническите органи да се занимават с въпроса за неправомерното получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет. Това е пълен абсурд. Това правова държава ли е бе, уважаеми дами и господа. Това е бардак.

Четин Казак от ДПС отбеляза:

Посоката е грешна. Трябва да се продължи работата по специализиране на вече съществуващия разследващ апарат.

В кулоарите на Парламента заместник-финансовият министър Владислав Горанов заяви, че промените ще изиграят положителна роля:

От аргументите "против" чухме много неверни и неточни твърдения, нито едно от тях не даде ясен отговор на въпроса против кое точно са тези, които не подкрепят законопроекта. В самото гласуване видяхте, че само 4 народни представители всъщност са против. Конкретните резултати са намаляване до голяма степен на избягването от наказателния процес на нарушителите на митническото законодателство. Те няма да имат право да ползват специални разузнавателни средства в никой случай. Ако наблюдаващият прокурор прецени в някакъв момент, че подобно нещо се налага, той ще го възложи на органи, които имат подобни правомощия, това не са митническите органи.


По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна