Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда на първо четене промяна в Закона за митниците

Снимка: БГНЕС

Народните представители ще обсъдят на първо четене промяна в Закона за митниците. Смисълът на предложените промени е митническите инспектори да имат право да разследват митнически, валутни престъпления и престъпления против данъчната система.

Промяната е по предложение на Министерски съвет. Предвижда се още инспекторите да разследват укриването и неплащането на данъци в големи размери, както и неправомерното получаване на парични суми в големи размери от държавния бюджет. Предвижда се събраните доказателства от митническите органи, при неотложни случаи, да се считат и за действия по досъдебното производство. Независимо от разширяването на кръга от разследващите органи се запазва принципът, че прокурорът осъществява общото ръководство и надзор в досъдебното производство върху разследващите органи.

С друга промяна полицейските органи ще могат да съставят актове за нарушение на акцизното законодателство. Аналогична промяна депутатите ще гледат на първо четене и в Наказателно-процесуалния кодекс.

На първо четене депутатите ще разгледат и отпадането на възможността собственикът на етаж или на част от етаж да бъде извеждан от сградата по решение на общото събрание за срок от три години. Промяната трябва да стане в Закона за собствеността по искане на депутата Лъчезар Тошев.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна