Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия подкрепя холандското вето на влизането на България и Румъния в Шенген

Снимка: БГНЕС

Финландия ще подкрепи намерението на Холандия да наложи вето на влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това е заявил румънският външен министър Теодор Баконски след среща с финландския и холандския си колеги. Информацията потвърждават и румънски евродепутати, пишат медиите в Румъния.

Мотивите според тукашните медии са, че новото финландско правителство е с евроскептичен подход, както и мощното лобиране на Холандия за утрешното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Същевременно румънският вътрешен министър заяви, че е разговарял с холандския си колега, който го е информирал, че отрицателното становище на неговото правителство се основава на недостатъчния прогрес в правосъдната система и че страната тук не се управлява истински от закона.

Днес ще бъде унищожен товарът на два от 15-те камиона с холандски цветя, задържани на румънско-унгарската граница. Те, според министъра на земеделието, нямали достатъчно документи и имало съмнения за данъчна и митническа измама. Все още не е намерена търсената в пратките опасна бактерия, а холандски европарламентаристи определиха действията на тукашните власти като шантаж.

По публикацията работи: Георги Василски - кор. на БНР в Букурещ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна