Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт XVI на официално посещение в Германия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Папа Бенедикт XVI пристига днес на официално посещение в родната си Германия.

Гледам на посещението си в Германия не като на религиозен туризъм или като на шоу, заяви Папата в обръщение по телевизия ARD преди визитата си.

Главата на Римокатолическата църква ще бъде приет последователно от президента Кристиан Вулф и канцлера Ангела Меркел. Той ще отслужи литургия на Олимпийския стадион в германската столица. Папа Бенедикт XVI ще държи реч пред Бундестага на религиозна и политическа тематика. Някои германски депутати смятат да бойкотират заседанието с искане за реформи в Католическата църква. Планират се и протести на жертви на сексуални посегателства от свещеници.

На Бенедикт XVI му предстоят 22 срещи за 80 часа с много престой на открито, което е допълнителна заплаха от евентуални опити за атентати или покушения. По принцип посещенията на Папата в чужбина са с най-високата степен на застрашеност, равна само на тези на американския президент. Това се отнася и за дните от 22 до 25 септември. В рамките на подготовката на посещението полицията в Берлин, Ерфурт и Фрайбург се координира от специално създаден екип на централно подчинение. За полицията в трите провинции е обявена мобилизация, само във Фрайбург участията му в публичните изяви ще се охраняват от около пет хиляди само униформени полицаи.

Берлин се подготвя отдавна за височайшата визита. Единствените, които не коментират това, са тези, които отговарят и ще следят за реда и сигурността по време на престоя му. Запитани как се готвят за дните на Папата на германска земя, полицията и службите отговориха: „Педантично”.  

Доста се изписа за отпуснатите допълнителни средства за осигуряване на извънредни часове на полицейските служители и за това, че тези разходи не са фигурирали в годишните бюджети на федералните провинции, тъй като посещението е потвърдено през пролетта на тази година. Но все пак като че ли се проявява медийно разбиране към значимостта на личността Бенедикт XVI, за да се правят спекулации и дребни сметки.

По публикацията работи: Елена Трифонова - за БНР от Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна