Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Блеър: Необходими са преговори между израелци и палестинци

Тони Блеър
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Специалният пратеник на Квартета за мир в Близкия изток Тони Блеър призова израелци и палестинци да седнат на масата за преговори. По думите му палестинците имат право да бъдат част от Организацията на обединените нации, но паралелно с това трябва да преговарят с Израел, за да постигнат договореност за съдаването на палестинска държава.

Едно от нещата, които палестинците направиха през тази седмица, беше, че привлякоха вниманието на всички върху въпроса, което е важно. От гледна точка на квартета палестинците имат право да дойдат в ООН и да подадат молбата си за членство. Просто заедно с това трябва да има преговори, заяви Блеър, който е бивш британски премиер.

Квартетът за мир в Близкия изток, който се състои от Европейския съюз (ЕС), ООН, САЩ и Русия, изготви предложения, в които настоява палестинци и израелци да подновят разговорите до един месец и да постигнат мирно споразумение помежду си до края на 2012 г. От квартета уточниха, че лидерите на палестинците и израелците проучват предложенията.

Според върховния представител на ЕС по външната политика баронеса Катрин Аштън сега е моментът да се постигне разрешаване на конфликта, защото Израел се притеснява за сигурността си, а палестинците дълго са чакали за своя собствена държава.

Квартетът обяви предложенията си, след като палестинският президент Махмуд Абас внесе в ООН молбата за членство на Палестина. Ако бъде приета, тя би признала официално съществуването на палестинска държава.

Директните преговори между израелци и палестинци спряха през септември 2010 г. Тогава палестинците се оттеглиха от разговорите заради продължаващото строителство на сгради на израелски заселници на Западния бряг, който те смятат за част от бъдещата Палестина.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви пред ООН, че проблемът всъщност не са били новите селища, а отказът на палестинците да признаят Израел за еврейска държава.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна