Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовниците влязоха в родния град на Кадафи

Дим се издига над Сирт
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 17:55 ч.

Силите на новата власт в Либия са влезли в родния град на сваления лидер Муамар Кадафи. Те са били обект на силен огън от снайперисти, а над града се чуват военни самолети на НАТО, съобщи агенция Ройтерс.

Черен дим се е издигал над Сирт, когато войниците на Преходния национален съвет са влезли в града и са достигнали площад "Зафран", който се намира на около 1 километър от центъра. Бойците на съвета придвижват танкове и минохвъргачки на площада, а в целия град се чува стрелба, уточнява агенцията.

Двама бойци на съвета са били убити, докато силите на новата либийска власт са напредвали с атаката си срещу Сирт. Освен двете жертви, е имало и над 20 ранени, обяснил за Франс прес Фатих Данини, лекар в полева болница, разположена в джамия западно от града.

Сирт е един от последните два бастиона на полковник Кадафи в Либия.

Междувременно в столицата Триполи серия експлозии са разтърсили района около военноморска база. Това са съобщили свидетели на събитието и кореспондент на агенция Франс прес.

Чухме най-малко 12 експлозии, обяснил Ахмед Мохамед, жител на квартал "Абусета" в либийската столица. Той казал също, че "там има военноморска база".
По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени