Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската полиция задържа мъж за стрелба преди литургия на папа Бенедикт ХVІ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Обновена в:  16:05 ч.

Мъж стреля близо до площада в германския град Ерфурт, където папа Бенедикт ХVІ отслужи литургия. Инцидентът стана преди месата и не промени програмата на папата, който пристигна във Фрайбург. От полицията съобщиха, че стрелецът е задържан и действията му нямат връзка с визитата на Светия отец. Въпреки това мерките за сигурност на площада в града бяха засилени и 5000 полицаи охраняваха мястото.

В дома, откъдето е стреляно, са открити два автомата. Разясняват се подробности около мотивите на нападателя и инцидента. В Ерфурт папата каза на събралите се:

Скъпи братя и сестри, тук в Тюрингия, в бившата ГДР, вие преживяхте два диктаторски режима - националсоциализма и комунизма и в тези трудни времена християнската вяра ви водеше по пътя към истината.

Бенедикт ХVІ заяви, че диктатурите са имали ефекта на киселинен дъжд върху християнската вяра в източната част на Германия.  Според папата, новопридобитата свобода след падането на Берлинската стена е дала нови възможности на църквата да възстанови и разшири храмовете и енорийските средища в Източна Германия. Но придружават ли се тези възможности с повишаване на вярата? Не трябва ли да се търсят дълбоките корени на вярата и на християнския живот извън социалната свобода? - запита Бенедикт XVI.

Светият отец определи германската църква като добре организирана, все още със силни структури, но среща трудности да предаде посланието и да увлече хората в сегашното индивидуалистко и основаващо се на светските принципи общество.

Предстои среща на папата с бившия канцлер Хелмут Кол и такава с духовници от източноправославната църква. Бенедикт ХVІ вече разговаря и с представители на мюсюлманската и еврейската вяра, като на всяка своя среща изтъква колко важен за разбирателството между хората в света е диалогът между религиите, преодоляването на разкола и постигането на единение между всички християнски църкви, в името на християнската вяра.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна