Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Внасянето на палестинското искане за пълноправно членство в ООН е сред основните теми в чуждестранния печат.

Палестинският лидер Махмуд Абас извърши исторически ход, предназначен да засили международния натиск върху Израел и да надхитри САЩ, пише Индипендънт. Овациите, с които бе посрещнато изказването на Абас пред Общото събрание на ООН, бяха шумен контраудар срещу Вашингтон, чийто дипломати със седмици работеха, за да предотвратят палестинската молба за пълно признание, отбелязва изданието и допълва, че това е едва първата стъпка в процес, чийто резултат е все още неясен. Палестинската молба за пълноправно членство в ООН беше предадена на Съвета за сигурност, пише Ивнинг Стандарт. САЩ по-рано заплашиха да наложат вето на мярката, ако палестинците успеят да съберат нужната подкрепа на девет от 15-те страни-членки на Съвета. Според германското списание Шпигел в емоционалната си реч Абас е апелирал към световната съвест. Австрийският Ди Пресе заяви, че палестинският президент е обявил кулминацията на палестинската пролет.

Ди пресе коментира кризата в Гърция и съобщава, че по гръцка молба за Атина заминава австрийският министър на икономиката Райнхолд Митерленер. Той и неговата делегация от експерти  ще предложат "ноу-хау" за справяне с икономически проблеми. В интервю за вестника американският икономист Джереми Рифкин заявява, че въпреки дълговата криза ЕС продължава да бъде най-големият пазар с 500 млн. потребители и извор на идеи за целия свят. "Изживяваме края на ерата на петрола и въпреки финансовите трудности ЕС трябва да изпълни обещанието си, в средата на века 80 на сто от енергията да бъде от възобновяеми енергийни източници", казва още американският икономист.

Нойе цюрхер цайтунг съобщава за падането на земята на излязъл от употреба американски космически спътник. Очаква се при навлизането в земната атмосфера шесттонният апарат да се разпадне на повече от сто части, повечето от които ще изгорят в атмосферата. 

В Москва продължава конгресът на управляващата партия „Единна Русия”. По този повод Комерсант отбелязва, че именно на този форум трябва да се реши кой ще оглави партията на предстоящите президентски избори - Владимир Путин или Дмитрий Медведев. Очаква се пред делегатите на конгреса реч да произнесе лидерът на партията, премиерът Владимир Путин.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени