Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима от участниците в погрома в Катуница бяха осъдени за дребно хулиганство

Последно обновяване в:     16:13 ч.
Снимка: БГНЕС

Асеновградският районен съд постанови осъдителни присъди на петима от общо 28-те задържани по Указа за борба с дребно хулиганство във връзка с размириците в с. Катуница. Това съобщиха от МВР. На четирима е наложена глоба от 300 лева, а един е осъден на 3 дни "лишаване от свобода" в полицейски арест.

Над 2000 души са участвали в погрома в Катуница в късните часове на съботната нощ. Те са подпалили 3 къщи на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро. Задържани са 127, като 101 от тях вече са разпитани и са им снети обяснения. Образувани на 28 преписки по Указа за борба с дребното хулиганство. През нощта беше задържан и 55-годишният криминално проявен шофьор, който премаза и уби 19-годишния Ангел Петров и с това провокира размириците. Това съобщи генералният секретар на МВР Калин Георгиев.

В 10.30 ч. е започнало и първото дело срещу участник в снощните събития. Образувани са досъдебни производства срещу други трима души, допълни Георгиев. Семейството на Рашков не се намира в Катуница и е на разположение на следствените органи за разпити, подчерта окръжният прокурор Иван Даскалов. Той съобщи, че главният прокурор Борис Велчев е разпоредил да бъде извършена проверка на доходите на Рашков. Даскалов коментира, че Няма цивилизован начин в 21-ви век в една правова държава хора да бъдат изселени.

Положението в Катуница е спокойно в момента, но продължава да има засилено полицейско присъствие. Жандармерията продължава да охранява имотите на Рашков. Калин Георгиев определи като "адекватни" действията на органите на реда по време на среднощния погром и заяви, че МВР няма да толерира нарушаване на обществения ред в бъдеще.

Още един път искам да благодаря на колегите за действията, които бяха изключително балансирани и прецизни. Най-вече, че не допуснахме загуба на човешки живот. Доволен съм, че сега не ме питате за полицейско насилие и че няма да организираме поредното погребение. Защото човешкият живот за нас е най-ценен и най-важен.

В ефира на "Хоризонт" заместник–министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев също определи действията на полицията като съобразени със случая

Задържаният на влизане от Турция шофьор на бус, прегазил Антон Петров, ще бъде транспортиран до Пловдив. Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за умишлено причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие. Законът предвижда в този случай от 10 до 20 години затвор. Това съобщи окръжният прокурор Иван Даскалов. Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви:

Вярвам, че всички политици, поне в този случай, ще се постараят да бъдат на висотата на своите политически отговорности и да не злоупотребяват с един такъв инцидент, защото той е много податлив на политически влияния. Ние, като вътрешно министерство, не сме политически играч на изборите. В това отношение ще запазим пълна неутралност и ще се постараем да спазим този основен приоритет, за който Калин Георгиев преди малко спомена - недопускане нарушаване на обществения ред и опазване живота и здравето на хората.

От неправителствената организация "Хора срещу расизма" са категорични, че конфликтът в Катуница не е етнически и не бива да бъде представян като такъв. Катуница е продължение на езика на омразата, заяви за "Хоризонт" бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков. Българският хелзинкски комитет обаче заяви, че причините за конфликта може да не са етнически, но ситуацията прераства в расистки погром.

Според премиера Бойко Борисов полицията е изпуснала ситуацията в Катуница в събота, защото не е имало предпоставки за създалата се ситуация. Борисов не коментира дали смята да търси отговорност от ръководни кадри в МВР:

Лично аз не съм доволен от действията на МВР и сутринта на два пъти говорих с министър Цветанов. За мен и главният секретар, и регионалният директор изпуснаха ситуацията, защото, Бог да ги прости момчетата, извършителят е задържан. Трябваше да се обясни, че ще си получи затвор.

В 12 ч. жителите на селото проведоха мирен протест. Майки с деца се събраха в центъра, а в селото пристигнаха и около 300 рокери, които проведоха шествие в няколко лъча из цялото село. Крайната им цел бе къщата на Рашков.

В 15 ч. хиляди хора изпратиха в отвъдното Ангел Петров. Опелото започна в 14 часа в храма "Свети Никола".

За 17 часа майките бяха планирали да отидат пред къщата на Кирил Рашков, но  вероятно ще отложат мероприятието.

Конфликтът избухна, след като вечерта на 23 септември бус прегази 19-годишния Ангел Петров и жителите на селото спонтанно подпалиха къщата на Рашков. Местните хора искат да изселят фамилията на Цар Киро от селото си. МВР обяви, че конфликтът е породен от детска свада по-рано тази седмица. 

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени