Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Привърженици на Кадафи са нападнали оазиса Гадамес

Туареги край оазиса Гадамес
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 14:55 ч.

Силите, лоялни на сваления либийски лидер Муамар Кадафи, са нападнали разно сутринта оазиса Гадамес, който се намира на около 600 километра югозападно от столицата Триполи. При атаката те са убили най-малко петима бойци на новия режим в Либия, са съобщили двама свидетели и представител на местната власт за агенция Франс прес.

Бяхме нападнати по зазоряване днес от привърженици на Кадафи, казал по телефона за Франс прес Мухандес Сираджедин, втори в йерархията на местния съвет в Гадамес. Сблъсъците продължават и досега най-малко петима бунтовници бяха убити, допълнил той. Двама свидетели на инцидента в Гадамес също са потвърдили броя на жертвите.

Ахмед Бани, говорител на Преходния национален съвет, съобщи на пресконференция в Триполи, че атаката е била отблъсната. Тези войски са нападнали нашите хора в Гадамес. Цялата информация, която имаме, е, че тези групи са свързани със сина на Кадафи - Камис, казал Бани. Той уточнил, че бойците на новия режим контролират района и няма да позволят провеждането на нова атака.

Оазисът се намира близо до границата на Либия с Алжир. Старият град в Гадамес, известен също като Гадамис, е включен от ЮНЕСКО в списъка на световното културно и природно наследство.

По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени