Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривове отнеха живота на 12 души в Кербала

Служител на иракските сили за сигурност в Кербала
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 11:41 ч.

12 души са загинали, а най-малко 30 са ранени при три експлозии в южния иракски град Кербала. Това са съобщили за Ройтерс източници от полицията в страната.

Първият взрив - от бомба в автомобил, избухнал пред служба за издаване на лични карти и паспорти, а други два взрива поразили чакащите хора, когато на мястото вече пристигали коли на службите за бърза помощ.

Когато хората и служителите по сигурността бяха заети да евакуират загиналите и ранените, други два експлозии поразиха мястото, причинявайки още жертви, заявил служител в полицията в Кербала за агенцията.

Агенция Франс прес, позовавайки се на здравния директор на провинцията, в която се намира града и която също се казва Кербала, съобщи за 9 убити и 99 ранени. Бомбените атаки в Кербала днес досега са убили 9 души и има 99 ранени човека. Борят може да се увеличи, казал шефът на здравния отдел на провинцията Алаа Хамуди.

Кербала се намира на около 80 километра от столицата Багдад. Градът е свято място за шиитските мюсюлмани, които всяка година се стичат към него по време на празниците Ашура. Заради това той често става обект на атаки на сунитски екстремисти, които нападат поклониците.

Терористично нападение близо до Кербала беше извършено в четвъртък, 22 септември, когато атентатор-самоубиец уби 4 души и рани други 17.

По публикацията работи: Ройтерс / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна