Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от българите в Лондон имат ниско образование

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Обновена в 12:20 ч.

Доклади, държани в тайна от предишното лейбъристко правителство на Великобритания, сочат, че голяма част от имигрантите, дошли от Румъния и България, имат ниско образование и вероятно ще претендират да получават помощи за безработни. Това пише лондонският "Сънди телеграф".

Общо 5 доклада са стрували на британския данъкоплатец 165 000 паунда. Те съдържат доста противоречиви данни и никога не са били публикувани, вероятно защото управляващата тогава лейбаристка партия не е искала да навреди на имиджа си преди изборите миналата година, които загуби.

Министрите обвиниха лейбаристите в укриване на истината и обещаха да публикуват докладите. Според данните, 27 % от хората дошли от България и Румъния, след приемането на двете страни в ЕС, имат "ниско равнище на образование" и през 2009 г. над половината от тях са поискали помощи за безработни. Един от докладите посочва, че въпреки желанието да се наложи таван за броя на емигрантите от България и Румъния, на практика техният брой се е увеличил значително след присъединяването им към Евросъюза.

Твърди се, че повече от 3 на всеки 100 емигранти от България и Румъния имат поне 5 деца. Документите разкривт, че като цяло емигрантите от всички страни е по-вероятно да са без работа отколкото местното население.

Интересна е и статистиката, че над 1/3 от населението на Лондон е родено в чужбина.

По публикацията работи: Веселин Паунов – кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени