Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и премиерът заедно в Катуница

Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов декларираха в Пловдив единството на институциите за опазването на етническия мир след трагичните събития в Катуница. Двамата държавни мъже бяха категорични, че органите на реда ще проявят твърдост при опитите за провокация и решаването на конфликтите. Те увериха също, че до няколко дни ще станат ясни резултатите от проверката на прокуратурата и приходната агенция срещу Кирил Рашков.

Новината, че президентът Георги Първанов е пристигнал в Катуница събра над 500 души на площада в селото. Всеки един от тях искаше да чуе какво е отношението на институциите към проблема, наречен от местните хора с едно име - Кирил Рашков.

Нека да кажа. Вие казвате това, което ние преди малко с министър- председателя казахме. На всички ни е ясно, и на институциите, и на цяла България, че тука въпроса е личностен, не е етнически. Аз самият реагирах гневно и остро по отношение на заплахите, които заливат от страна на Кирил Рашков. Държавата ще отговори с цялата строгост на закона, каза президентът.

Първо ясно е, че проблема е личностен, второ има мащабна проверка, включително и данъчна по отношение на фамилията Рашкови и най-малкото, което мога да кажа сега, че от първи прочит, тоя човек не си е плащал над 10 години данъците. Това означава, че към него ще бъде приложен закона с цялата му строгост. Повече не мога да ви кажа, допълни Първанов.

Къде бяха данъчните през тия 10 години. Ние искаме да му се запорират имотите. Да бъде изселен от селото. Иначе тука ще има още жертви. Говоря и за двете страни - и от ромския клан и от нашите момчета. В това съм напълно убеден защото младежите това няма да го търпят. Трябва да бъдете сигурни. Стъпи ли той в Катуница ще има още жертви, каза жител на Катуница.

Жителите на селото бяха категорични, че няма насилие срещу другите роми.

Категорично трябва това да се знае. В селото има над 40 цигански къщи. Нито една къща друга не е засегната. Абсолютно. Ромите бяха днес на площада заедно с нас сутринта. Трябва да се разбере веднъж завинаги. В циганска държава ли живеем, циганите ли живеят в българска държава, или циганите са си направили държава в България. Е това трябва да се разбере. Защото може би, може би това третото е истина. Защото ние си имаме президент, а те си имат цар. В нашата държава. Това е нещо абсурдно, заявиха живеещите в селото.

В края на половинчасовата среща пристигна и Бойко Борисов. Двамата с Първанов почетоха паметта на 19-годишния Ангел и 16-годишния Павел. Премиерът отказа да разговаря с хората и предпочете да се срещне сам с родителите на загиналите момчета. 16 годишният Павел бе погребан днес в 15 часа. В траурната церемония се включи цялото село. Катуница е в траур и скърби за починалите си деца.

Междувременно представители на седем политически партии заявиха на среща с изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Александър Долев, че събитията в Катуница и Пловдив през последните дни няма да се използват за евтин популизъм и да се политизират, а държавните институции ще бъдат оставени успешно да приключат работата си. Партийните представители се обединиха и около становището, че проблемът в етническите райони е сериозен и е от години. Той изисква открито и неотложено обсъждане веднага след изборите, защото никой няма интерес от подобни конфликти.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна