Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото българско училище в Кипър навърши 5 години

Първото българско училище в Кипър – това в Никозия, навърши 5 години. Най-големият подарък за рождения му ден бе новата "класна стая на бъдещето", с която то се нареди сред най-модерните училища в целия Кипър.

Българското училище в Никозия е най-голямото сред шестте български училища в Кипър и през тази учебна година в него ще се обучават 60 деца от първи до десети клас. Най-голям интерес сред тях вече предизвика новата класна стая. Супермодерният кабинет е оборудван с девет лаптоп-таблети и интерактивна дъска, като написаното върху нея се "изпраща" върху таблетите на децата, а упражненията и диктовките върху тях се "коригират" дистанционно и могат да се запаметяват. Цялата техника и необходимият софтуер са дарение от кипърска компания.

С помощта на модерните технологии обучението става много по-интересно и забавно за най-малките и те по-лесно усвояват преподавания материал, а от друга страна иновациите в образованието подобряват цялостния процес на обучение, обобщи ефекта за "Хоризонт" Галина Иванова – Кумбару, основател и директор на училището.

Следващата негова стъпка в прилагането на новите технологии ще е разработването на електронни уроци за обучение по български език в чужда езикова среда. Те ще бъдат качени на специална платформа на сайта на училището и всички желаещи деца, родители и учители в Кипър и други страни ще имат свободен достъп до тях.


По публикацията работи: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна