Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята коалиция поиска анкетна комисия за действията на МВР по време на инцидента в Катуница

Снимка: БГНЕС
Синята коалиция предложи в парламента да се създаде временна анкетна комисия, която да провери действията на МВР и на правителството по време на инцидента в Катуница и в следващите дни. Десните започнаха политически консултации и събиране на необходимите 48 подписа, за да се сформира временната анкетна комисия. Иван Костов обяви основните мотиви, сред които и чулите се вече противоречиви оценки за действията на полицията в Катуница:

Министър-председателят на страната заяви в Дулово, че в село Катуница полицията изпусна ситуацията, различна оценка на министъра на вътрешните работи, в отпуск, който твърди, че полицията и жандармерията са действали адекватно на насилията. Целта на комисията да анализира действията на компетентните органи и да отхвърли съмненията, че Министерството на вътрешните работи поради политически причини се е ангажирало със специална защита на арестувания в последствие Кирил Рашков и че е останала безучастна пред палежите. Въпросният Рашков бе задържан под обществен натиск едва пет дни след събитията и то след като заплаши публично с убийство.

Сините искат да се разбере защо жалбите, подадени срещу Кирил Рашков не са били разгледани, кои са виновните лица за това и да се провери има ли политически чадър, препятстващ проверките на неговите доходи и имущество. Мартин Димитров смята, че напрежението расте, защото гражданите нямат усещане, че полицията може да ги защити и посъветва премиера Бойко Борисов да освободи министъра на вътрешните работи:

Има конкретно виновни лица затова, че жалбите, отправени към Кирил Рашков не са били разгледани. Тези лица трябва да бъдат установени. Ясно е, че Министерство на вътрешните работи няма да свърши тази работа. 

Костов призова за национално съгласие и заяви, че властите у нас трябва да действат единно. Бившият премиер видимо се ядоса, когато беше попитан дали е сред политиците, ходили на гости в Катуница.

Не съм ходил. Никога. Не знам къде е Катуница въобще.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна