Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейското насилие в арестите намалява

Снимка: БГНЕС

Случаите на насилие в местата за задържане намаляват, а отношението на полицията към арестантите все по-често се определя като "професионално" и "любезно". Това сочи доклад на Институт "Отворено общество", който обобщава данните от гражданското наблюдение на полицията за периода от август миналата година до май 2011-а. 

Според доброволците в проекта за набюдение на полицията най-големият проблем в арестите остават материално-битовите условия - помещенията са тъмни, с малки прозорчета, с нарове директно на пода и недобре отоплени.

Съгласно сега действащия закон задържаните за 24 часа имат право на няколко кроасана и минерални води.

Ходили сме на набюдение в Перник и околностите и там се случваха направо фрапиращи факти. В районните управления те им мажеха филии с лютеница до едно известно време, защото някой, не се знаеше кой, трябваше да отговаря за това нещо и не им беше казано на служителите, че задържаните имат право на храна по закон, разказва една от доброволките.

Доброволците обясняват разминаването между мненията на някои хора, които смятат, че полицейското насилие нараства и данните на доклада на "Отворено общество" така:  

Има теза, че полицейското насилие било изнесено навън, но това ние няма как да го констатираме.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени