Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Катуница е отговорност на българските власти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Случаят в Катуница е отговорност на българските власти и не е работа на Европейската комисия да се произнася по въпроса. Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Според нея, правителството се отнася сериозно към случилото се и действа адекватно. Георгиева посочи, че става дума за криминален проблем и той не трябва да се превръща в нищо друго.

Това е отговорност на българското правителство, вътрешен проблем на България и затова комисията няма коментар по проблем, който е вътрешен за страната. Не е работа на комисията. Аз като българска гражданка мога да кажа, че, разбира се, е тревожно, когато възникват такива търкания, конфликти, когато се използват за политически цели.

Смятам, че правителството се отнася много отговорно. Това, което видях последните няколко дни, като решителност, като действия, за да се пресече корена на такива етнически конфликти, е правилният път. Посланието, което е отправено от страна на премиера е много ясно. Обществото не може да бъде раздирано от противоречия, върху които се хвърля все едно бензинов пламък, с политически цели. Моето впечатление е като говоря с приятели, близки, тук в България, че хората не искат в страната ни такива неща да се случват и че има такава обществена подкрепа за това да се изкорени, да се пресече от корен това, което става.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна