Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две трети от българите умират от сърдечно-съдови заболявания

Снимка: Архив

Между 150 и 200 души се очаква да преминат днес само през един от пунктовете за безплатни прегледи за сърдечно-съдов риск в страната. Консултациите са организирани по повод световния ден на сърцето. Екипи, които преглеждат безплатно, има в София, Пловдив, Варна и Плевен. Тази година мотото на кампанията е "Един свят, един дом, едно сърце".

Две трети от българите умират от сърдечно-съдови заболявания. В много от случаите тази смърт се оценява от лекарите като преждевременна, т.е. преди 65-годишна възраст. Това сочи статистиката, която поставя България на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Целта на днешните безплатни прегледи е да се информират по-широк кръг от хора за факторите, които пораждат повишен риск от сърдечни заболявания и мерките, които може да вземе всеки един от нас за да се предпази. Според специалистите, около 80 процента от инфарктите са предотвратими.

По повод световният ден на сърцето по-късно в здравното министерство ще бъдат представени данни от националния регистър на дейностите в сферата на инвазивната кардиология.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени