Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагаме нов вариант за продължаване на ЮФОР

Снимка: ЕПА / БГНЕС

България, Австрия и Унгария предложиха нов вариант за продължаване на мироопазващата мисия на ЕС ЮФОР в Босна и Херцеговина.

Австрийският министър на отбраната Норберт Дарабош съобщи, че предложението предвижда мисията на ЮФОР "Алтеа" да запази изпълнителния си мандат като разчита на резервни части извън Босна и Херцеговина, които в случай на нужда ще могат бързо да се прехвърлят на нужното място. Разчитането на резервните части ще даде възможност за намаляване на личния състав на мисията в Босна и Херцеговина, както поискаха отделни страни участнички в ЮФОР.

Съдбата на мисията на ООН в Босна под командването на ЕС се обсъжда от дълго време, тъй като Франция и Германия искат да изтеглят напълно своите войници, а други страни като Австрия са против това.

Австрия, България и Унгария представиха своето компромисно предложение на последната неформална среща на министрите на отбраната от ЕС, като получиха подкрепата на Словения, Словакия, Румъния и Естония. Великобритания даде принципно съгласие, а Германия заяви, че ще обмисли досегашната си позиция и резултатът вероятно ще стане ясен на следващата среща на министрите на 30 ноември в Брюксел, съобщи Дарабош.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени