Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Рашков остава в ареста

Рашков бил с 95% инвалидност
Снимка: БГНЕС

Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста 69-годишния Кирил Рашков. Обвиненията срещу него са за закани за убийство срещу настойничката на загиналия Ангел - Иванка Петрова, и мъжът, с когото тя живее - Веселин Христов.

В мотивите на съдебния състав за налагане спрямо Рашков на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" се посочва, че събраните до момента доказателства и казаното от свидетелите по делото дават основание да се предположи, че именно той е извършил престъплението, за което законът предвижда до 6 години затвор. Според магистратите, Рашков трябва да остане в ареста и защото може да се укрие или да извърши друго престъпление, предвид факта, че в Катуница са известни обществените настроения на хората към него, къщите му са опожарени и той не е посочил друг постоянен адрес, както и такъв на семейството му. Имайки предвид личностните характеристики на Рашков, известен като агресивен и конфликтен човек, както и позовавайки се на последните 2 присъди срещу него, макар и с реабилитация, които са свързани именно с това негово поведение, съдия Мария Пейчева подчерта още, че обвиняемият е обществено опасен и може да въздейства върху свидетелите по делото.

По повод влошеното здравословно състояние на Рашков съдът прецени от представените до момента медицински документи, че няма пречка той да остане в ареста.

В съдебната зала Рашков заяви, че не е виновен и подчерта, че самият той е бил заплашван от Веселин Христов и настойничката на убития АнгелИванка Петрова. Рашков твърди, че е подавал жалби срещу Христов, който атакувал дома му.

На излизане от Районния съд в Асеновград Рашков отказа да говори. Той беше посрещнат от няколко души от Катуница с възгласите "Убиец".

По-рано прокурорът по делото Калоян Димитров подчерта в мотивите си за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Рашков, че има достатъчно свидетелски показания и предоставен запис от видеокамера, които доказват, че Рашков е отправил заканите спрямо Веселин Христов и Иванка Петрова. От телефон 112 са приложени по делото записи от обаждането на Иванка Петрова с оплакване срещу Рашков в 12.30 ч. на 23 септември – денят, в който вечерта беше прегазен 19-годишният Ангел. 

От жалбите на Веселин Христов и Иванка Петрова, от свидетелски показания и видеозапис от охранителна камера стана ясно, че именно Рашков е отправил заплахите за убийство. Около 12:30 ч. на 23 септември той пресрещнал с джип Мерцедес Христов и му казал Ще убия и теб и приятелката ти, след което показал нож на кръста си. Към делото са приложени и записи с обажданията на тел. 112 от страна на Иванка Петрова и минута след това от самия Рашков.

Според прокурор Димитров, той е обществено опасен, а създадените в момента обществени настроения са допълнителен фактор, който налага поставянето на най-тежката мярка спрямо него.

От своя страна адвокатът на Рашков - Даниел Ангелов, заяви, че Рашков също има внесена жалба за закана спрямо него и семейството му от страна на Христов. Той също се е обадил на телефон 112 и то минута след настойничката на Ангел. Оплакване в полицията спрямо заканите на Христов, Рашков е внесъл и предишни дни, когато по думите му Христови други хора се опитали да атакуват къщата му. Според защитата, Рашков е с множество заболявания, 95% инвалидност и трябва да е с по-лека мярка за неотклонение.

Наложената мярка за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Пловдивския окръжен съд. В случай на обжалване заседанието ще се състои на 4 октомври.

Информацията е на Кремена Данева.

Още по темата:

Бившият главен архитект на Пловдив узаконил офис сградата на Кирил Рашков

Остава засиленото полицейско присъствие в Пазарджик
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна